Hakkında

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde yer alan Gazetecilik Bölümü teorik ve uygulamalı dersleri ile ulusal ve uluslararası düzeyde gelişen gazetecilik pratiklerinin gerektirdiği iletişim becerilerinin ve görgülerinin genç bireylere kazandırılmasını amaçlamaktadır. İlk öğrencilerini 2017-2018 eğitim öğretim yılında alan Gazetecilik Bölümü’nde Genel Gazetecilik ABD, Bilişim ABD ve Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği ABD olmak üzere üç anabilimdalı bulunmaktadır. 

 

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi / Gazetecilik Bölümü SWOT Analizi

A.    Güçlü Yanlar

Deneyimli Akademik Kadro: Gazetecilik Bölümü alanında uzman, güçlü ve deneyimli akademik kadrosu ile çağı takip eden bir vizyon benimsemektedir. Bölümün genç ve nitelikli akademik kadrosu ulusal ve uluslararası yayınlar yaparak bilimsel alana katkı sunmaktadır.

Akademik ve Bilimsel Çalışmalar: Fakültenin akademik kadrosu tarafından üretilen bilimsel çalışmalar, düzenlenen bilimsel etkinlikler güçlü yönlerini yansıtmaktadır. Ayrıca her unvandan öğretim elemanlarının yayın sayılarının yıllara göre artmakta oluşu yine bölümün akademik bağlamda güçlü yanı olarak değerlendirilebilir.

Teknoloji Dostu Derslikler: Dersliklerde yer alan projeksiyon makineleri ve ses sistemleri derslerin daha verimli işenmesine katkı sağlamaktadır.

Mesleki Pratik Kazandırma Uygulamaları: Programımıza ait Gazetecilik Atölyesi (Haber Odası) bulunmakta ve laboratuvar imkânları bakımından fakültenin fiziki kaynaklarından yararlanılmaktadır. Gazetecilik Atölyesi 2022 yılında faaliyete açılmıştır. Atölye, öğrencilerin ders uygulamalarını gerçekleştirmeleri, ulusal ve uluslararası çapta yarışmalara hazırlanmaları ve öğrenci - sektör arası etkinlikler için kullanılmaktadır. Atölye içerisinde bir (1) adet MAC bilgisayarı, beş (5) adet farklı niteliklere sahip Dslr fotoğraf makinesi, bir (1) adet profesyonel fotoğraf/video tripodu, alana ilişkin ders kitabı ve süreli yayın bulunmaktadır. Ayrıca İletişim Fakültesi Uygulama Gazetesi olan “Kampüs Doğu Batı Gazetesi” de öğrencilerin teoride öğrendiklerini pratiğe dökmelerini sağlamaktadır. Bunlar dışında RATEM bünyesinde yer alan Bilim TV, SDÜ Radyo, Prodüksiyon birimlerinde öğrencilerimiz radyo ve televizyon yayıncılığı hakkında deneyimler kazanabilmektedir.  Özellikle lisans öğrencilerinin bölümlerinde edinmiş oldukları kuramsal eğitimleri pratik çalışmalarla bütünleyen bölümümüz, öğrencilerimizi geleceğin medya çalışanları olarak yetiştirilmesini hedeflenmektedir.

Öğrenci Katılımına Destek ve Ödüllendirme: Bölümdeki öğrencilerin öne çıkan çalışmalarının gerek birim bünyesinde gerekse farklı üniversitelerce ve kurumlarca yapılan yarışmalarda temsil edilmesi ve ödüllendirilmesi, fakültenin tanınırlığı ve marka değeri açısından önem taşımaktadır.

Konum ve Erişilebilirlik: Isparta merkezde yer alması, toplu taşıma ile kolay ulaşım olanakları üniversitenin güçlü yanlarını oluşturmaktadır. Fakültenin üniversite kampüsünün merkezinde konumlanmış, kütüphane, sosyal alanlar ve toplu ulaşım, RATEM (Radyo ve Televizyon Araştırma ve Uygulama Merkezi) noktalarına yakın olması bölümün güçlü yanını oluşturmaktadır.

Kütüphane ve İnternet Olanakları: Süleyman Demirel Üniversitesi Avrupa’nın en donanımlı 30 kütüphanesi arasına girmiş, 7/24 hizmet sağlayan SDÜ Prof. Dr. Hasan Gürbüz Bilgi Merkezi’ne sahiptir. Ayrıca kampüs içerisindeki SDUnet_WİFİ ağı kapsamında bölüm öğrencileri de ücretsiz WIFI erişiminden rahatça faydalanabilmektedirler.

Sosyal ve Kulüp Faaliyetleri: İletişim Fakültesi, konumu itibari ile üniversitenin kalbinde yer almaktadır. SDÜ Çarşı, GSF Kantin gibi iç ve dış mekânlara olan yakınlığı öğrencilere miktarda sosyalleşme imkânı tanımaktadır. Öğrenci kulüplerinin aktif işleyişi, sıklıkla gerçekleştirilen bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler de fakültenin güçlü yanlarını ortaya koymaktadır.

B. Zayıf Yanlar

Genelde İletişim Fakültesi, özelde Gazetecilik Bölümünün zayıf yanlarından birini fiziki imkânsızlıklar oluşturmaktadır. Fakülte ve bölümümüz öğrencilerden yoğun talep almakta bu nedenle de öğrenci sayısı her geçen yıl artmaktadır. Ancak fakültenin fiziki sınırlılıkları bu talebi tam olarak karşılayamamaktadır. Bunun yanı sıra zaman zaman öğretim üyelerinden/görevlilerinden gelen teknik destek talepleri (bilgisayar, yazıcı alımı, lisanslı programlara erişim gibi) bütçe dolayısıyla istenildiği ölçüde karşılanamamaktadır.

Mevcut birim laboratuvarlarının diğer bölümlerle birlikte kullanılması nedeniyle bölüm laboratuvar imkânlarının yetersiz olması ve Isparta'da öğrencilerin doğrudan sektör deneyimi yaşama imkânlarının kısıtlı olması da bölümün zayıf yanları arasındadır.

C. Fırsatlar

Altyapı: Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü, yeni gelişen teknolojileri benimsemeye açık akademik kadroya sahiptir. Aynı zamanda öğrencilerin teoride edindiği bilgileri pratiğe geçirmeye imkân tanıyan uygulamaları, özel çalışma alanları, sosyal mekânları, bilgi merkezleri ile öğrencilerine bilgiye erişmek ve pratik yapmak için imkânlar sunmaktadır.

Fiziksel Konum: Bu başlık hem güçlü yön ve hem de fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sebebi ise hem üniversitenin hem de fakültenin kolay ulaşılabilir olmasından kaynaklıdır. Fakültenin, kampüsün öğrenci yoğunluğu en fazla olan bölgesinde olması da bölümün avantajları arasındandır.

Akademik dergiler, çalışmalar, etkinlikler: İletişim Fakültesi bünyesinde çıkan SDÜ İFADE dergisi alan yazında önem teşkil etmektedir. Bölüm içerisinden çeşitli hocalar bu dergilere oldukça fazla mesai harcamakta ve kendilerini geliştirmektedir. Bölümün öğretim elemanları gerek ulusal gerekse uluslararası bilimsel etkinliklere katılım konusunda oldukça aktif olmaya çalışmaktadır.

Gelişme Kapasitesi: Bölümün fiziksel kısıtlılıkları giderildiğinde, hem akademik kadro hem de öğrenci potansiyeli bağlamlarında gelişmeye açıktır. Bu kapsamda lisansüstü eğitim imkânlarının arttırılabilme potansiyeli bulunmaktadır.

Yurtdışı Bağlantıları: Fakülte, yurt dışı bağlantılarının daha da gelişebilme potansiyeline sahiptir. Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi akademisyen ve öğrenci değişim programları kapsamında ikili anlaşmalar yapılmaktadır. Bu noktalarda ortak araştırmalar, akademik çalışmalar vb. desteklenerek yeniliklere gidilebilir.

Mezunlar: SDÜ mezunları arasındaki bağı güçlendirmek, sürdürülebilir hale getirmek ve aidiyet duygusunu hayat boyu devam ettirebilmelerini sağlamak amacıyla “Mezun Bilgi Sistemi” oluşturulmuştur. Yanı sıra mezunlarımızın istihdam durumlarının izlenmesi, eğitim/öğretim süreçlerimizin iyileştirilmesi açısından değerli veriler sağlayan ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınarak hazırlanan “Sayılarla Mezunlarımız” sayfası bulunmaktadır. Burada yer alan verilere göre 242 mezun öğrencimiz Medya ve Sanat alanında faaliyet yürütmektedirler. Fakültenin her geçen gün gelişen akademik ve teknik kadrosu ile bu sayının artma potansiyeli yüksektir.

D. Tehditler

Müfredat: Gazetecilik Bölümünün, dijital çağda da geçerliliği olan bir alan olması onu dolaylı yoldan bir tehditle karşı karşıya bırakmaktadır. Yapay zekâ teknolojilerinde yaşanan teknolojiler mesleğin üretim çıktılarında ve dağıtım mekanizmalarında değişikliklere sebebiyet vermektedir. Bu nedenle bölüm bağlamında yeni çağın gerekliklerine teknolojik olarak gerektiği hızda ayak uydurulmalıdır. Bu göre dijitalleşen dünya ve teknolojik yenilikler kapsamlı bir şekilde derslere entegre edilmelidir. Bunun için de yeni dersler müfredata eklenebilir, bazı dersler dijital dünyayı da kapsayıcı olarak geliştirilebilir ya da değiştirilebilir.

İş Yükü: Öğretim üyelerinin üzerindeki eğitim odaklı iş yükünün artmış olması nedeniyle akademik araştırmalara ayrılan zamanın azalması ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır.

Akademik Dergi Sınırı: Bölümümüzün dâhil olduğu iletişim bilimleri alanında Türkiye’de Q1, Q2 dergilerinin bulunmaması, bu kategoride yer alan dergilerin Q3 ve Q4 kategorisine girebilmesi iletişim akademisyenleri için tehdit olmaktadır.

Öğrenci Profili: İletişim fakültelerini tercih eden öğrencilerin sınav sistemi nedeniyle giderek kötüleşen nitelikleri eğitim-öğretim kalitesinin düşmesine sebep olabilmektedir.

Paydaşlarımız

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

- Anadolu Ajansı İl Temsilciliği

- KİMER

- RATEM

- Mezun öğrenciler

- Diğer bölümlerin akademik personelleri

- Diğer bölüm öğrencileri

- Bölüm öğrencileri

- Fakülte yönetimi

- Bölüm akademik personelleri